Sosyal Medya Nedir ?
Sosyal medya, kullanan kişilerin paylaşım yapmalarına olanak sağlayan, kişisel veya kurumsal sayfalar aracılığıyla dijital içerik oluşturup, fikrinizi, olaylara bakış açınızı, düşüncelerinizi, günlük yaşamanızı, nerede olduğunuzu, fotoğraflarınızı, reklamlarınızı veya yaşadığınız önemli bir olayı çevrenizdeki insanlara ulaştırabilen online bir ağdır.
Günümüz dijital çağında birçok insan veya kurum sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır. Bu sayede bilgiye hızlı erişim kolaylaşmaktadır. Kullanıcılar içerikleri, haberleri, makaleleri, fotoğrafları haber veya blog sitelerine girmeden sosyal medya aracılığıyla görebilmekte, görüşlerini yine sosyal medya araçları ile yansıtabilmektedir.
Sosyal medyanın geleneksel medyadan farkı nedir?
Sosyal medyada içerik çok önemlidir. İlgi çekici içerikler, kampanyalar, reklamlar dakikalar içerisinde binlerce kullanıcıya ulaşabilmektedir. Bu sayede kurumların hedef kitleye ulaşımı kolaylaşmaktadır. İçerik paylaşım konusunda; sosyal medyanın geleneksel medyaya göre en büyük avantajı ise hedef kitleye ulaşım oranını rahatlıkla tespit edebilmesidir.
Geleneksel medyada kullanıcıya tek taraflı bir bilgi akışı sağlanmaktadır. Bu yüzden kullanıcılar sadece okuyucu, dinleyici, gözleyici olarak kalmaktadır. sosyal medyada ise bir etkileşim söz konusudur, kullanıcı içeriği okuduktan sonra isterse kendi yorumuyla birlikte, arkadaşlarıyla veya takipçileriyle paylaşabilmektedir. Arkadaşınızın referansıyla size ulaşan bir reklam geleneksel medyaya göre daha çok dikkat çekmektedir.
Sosyal medya ile geleneksel medyayı ayıran bir başka unsur ise maliyetlerdir. Sosyal medyada ayrılan küçük bütçeler ile hedef kitlenize ulaşım çok daha kolaydır. Geleneksel medyada Gazete, Tv, Dergi Reklamları düşünüldüğünde hedef kitleye ulaşım için harcanan maliyet daha fazladır. Geleneksel medyada yapılan ölçümler bir zaman sonra yapılırken sosyal medyada anlık olarak yapılabilmektedir, böylece stratejiler çok daha kısa sürede değiştirilebilmektedir.
Sosyal Medya Ne Değildir ?
Sosyal Medya sadece facebook ve instagram değildir. Daha komplike bir mecra stratejisi gerektirir. Sosyal Medya, aldığınız like’lar, kaç takipçiniz olduğu da değildir. Nitelikli takipçiler, gerçekçi beğenmeler gerektirir. Sosyal Medya iletişimi her gün takipçilerinize bir farklılığı olmayan, marka kimliğinizi yansıtmayan, firmanızın marka iletişimine bir fayda sağlamayan içerikleri paylaşmak değildir.
Sosyal medya ‘herkes orada hadi biz de yapalım.’ diyerek bir sayfa açmak ve bu sayfayı marka stratejinizden uzak, firmanıza bir katkı sağlamayan içerikler ile doldurmak değildir.
Sosyal medya iletişimi sadece konuşmak değildir. Kaşılıklı iletişimdir. Markanın dışarıya açılan yüzü, kimliğinin bir yansımasıdır. Bir strateji doğrultusunda hareket edilmeli, markanın kimliğine uzun vaadeli yatırım hedeflenmelidir.